Ruohonjuuritason tietoturvaa?

Tietoturvasta eri muodoissa puhutaan paljon ja moni luottaakin siihen että kaikki ihmiset ovat aina hyvällä ja oikealla asialla. Tämä on varsinkin Suomessa kovin tyypillistä.

Yritykset ja virastot kilpaa kertovat miten tarkkaa heillä kaikki näihin liittyvä asia on, mutta onko asiat sittenkään niin kun mennään yksilötasolle pois paperilla olevasta ohjeistuksesta? YLE kävi testaamassa miten keltaliiveillä ja tikkailla pääsee eri tahojen tiloihin sisään ilman mitään selittelyitä tai vaikkapa väärennettyjä ID-kortteja. Vaikka tulos saattaakin yllättää ensisilmäykseltä, niin yllättääkö se kuitenkaan kun asiaa hetken miettii?

Aikoinaan kouluttautuessani toimimaan kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön (KATAKRI) auditointiryhmän jäsenenä, koulutuksessa käsiteltiin mm eri yritysten tietosuojalaatikoiden tyhjennystä. Aika moni totesi että he ovat antaneet laatikon sille haalaripukuiselle kaverille joka on soittanut ovikelloa ja kysynyt kyseistä boxia – samaten mikä tahansa tieto on annettu jos vaan kysyjä on kertonut olevansa esim poliisi.

Tämä antaa mielestäni jokaiselle yritykselle sekä yksilölle mietittävää, että onko ne tietoturvaohjeet saatu jalkautettua lopulta aivan jokaiselle taholle? En osoita mitään tahoa sormella, mutta tästä saa ajattelemisen aihetta.

Ylen artikkelin videoineen löydät : https://yle.fi/uutiset/3-10320853

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.