Facebookin ”varoitukset” – älä jaa näitä

Facebook ja muut sosiaaliset mediat ovat tulleet äärettömän suosituiksi viime vuosien aikana, käyttäjiä löytyy kaikista ihmiskuntaluokista ja näiden tekninen tietämyskin vaihtelee aivan laidasta laitaan. Sosiaalisesta mediasta onkin tullut uusi kiertokirjeiden ja hoaxien kiertopaikka, juurikin tietämättömien käyttäjiensä takia.

Varsinkin facebookissa saa viikottain nähdä, yleensä samojen käyttäjien toimesta, erilaisten varoitusviestien jakamista. Normaalisti seuraavat määreet täyttyvät kerrasta toiseen :

•    Varoitetaan hakkereista, viruksista ja kaikenlaisesta muusta josta ei välttämättä ymmärretä yhtään mitään – varoitusta höystetään mitä päättömimmillä uhkakuvilla aina kovalevyn formatoitumisesta sähköpostien julkituloon.
•    Jokaisessa viestissä kehoitetaan jakamaan sitä eteenpäin kavereille, yleisimmin omalla seinällä. Ja porukkahan jakaa, kun kaveri kerran kehottaa. huoh…
•    jakajana toimii henkilö, joka tuskin tietää oikeasti edes mikä on hakkeri, tai miksi nuo varoitusviestit ovat vääriä.

Olen seurannut näitä varoituksia jo vuosia, enkä ole nähnyt niiden joukossa yhtäkään oikeaa uhkaa. Olen myös koittanut kertoa näitä jakaville ihmisille etteivät jakelisi varoituksia, joista eivät ymmärrä mitään.  Valitettavasti tuntuu että käyttäjän muisti on suhteellisen lyhyt ja parin viikon päästä on taas joku uusi ”kauheus” jaossa.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että Facebook on Suomessa niin suosittu palvelu, että siellä oikeasti oleva tietoturvauhka olisi muutamissa tunneissa Iltalehden etusivun lööppinä ja esim cert.fi:ssä. Käyttäjien ei tulisi koskaan jakaa ”varoituksia”, joita eivät voi/osaa itse todentaa.

Lyhyenä ohjeena sanoisin että älä jaa mitään varoituksia, vaan katkaise tuo ketju omalta kohdaltasi aina jos et voi vahvistaa varoitusta jostain luotettavasta lähteestä. Muutenkin kannattaa olla välittämättä yhtäkään viestiä joka kehottaa jakamaan sitä eteenpäin. Tuskin osallistut kiertokirjeiden toimitukseen netin ulkopuolellakaan?

Hoaxin voi monesti todentaa äärettömän helpolla tavalla : kopioi pätkä varoitusviestistä Googleen ja suorita haku. Yleensä saat monta sivullista linkkejä missä näkemäsi varoitus todetaan hoaxiksi. Useimmiten löytyy tieto, että viesti on pyörinyt jo vuosia. Se että et löydä haulla mitään aiheeseen liittyvää, ei tarkoita sitä että varoitus olisi todellinen!

Äärimmäisen hyvä linkki facebookin käyttäjille: https://www.facebook.com/verkonvaarat/ – VerkonVaarat -ryhmän sivu, täältä löytyy usein tieto näistä ”varoituksista” ja siitä että ne eivät ole oikeita.

Myös poliisi on kehoittanut käyttäjiä jättämään kiertokirjeet omaan arvoonsa : Poliisi: Facebookin varoituksista 99 prosenttia höpöhöpöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.