Etusivu > Yleinen > Omakotitaloasumista

Omakotitaloasumista

Nyt on kulunut reilu vuosi siitä kun muutimme kerrostalosta omakotitaloon, on siis aika hieman summailla asumismuotojen eroja.

Ruohonleikkurit pihalla

Kun lähdimme asunnonvaihtoa suunnittelemaan oli meillä jonkunlainen kuva mitä halusimme. Uuden asunnon piti sijaita pääkaupunkiseudulla ja sen tuli olla (mieluisuusjärjestyksessä) rivitalo, erillistalo, paritalo tai viimeisenä vaihtoehtona omakotitalo – rakennusvuosi piti olla mielellään 2000 luvulta ja kohteessa pakollisena pidettiin omaa lämmintä autotallia. Kävimme katsomassa useita kymmeniä kohteita aina rivareista omakotitaloihin, kunnes päädyimme nykyiseen kotiimme, 2002 rakennettuun Vantaalla sijaitsevaan omakotitaloon.

Aiemmin olimme asustelleet kerrostalossa ja itseltäni löytyi kokemusta myös 15 vuoden ajalta huoltoyhtiöllisestä rivitalosta, jollaisen löytäminen nykyään tuntui mahdottomalta. Kaikissa rivareissa mitä kävimme katsomassa oli ”asukkaat hoitavat itse kunnossapidon”, joka suomeksi tarkoitti yleensä esim vuoroviikoin tapahtuvia lumitöitä. Sama käytäntö oli pari- ja erillistaloissa.

Talonmiehenä teet itse huoltotyöt

Omakotitalo oli meillä alunperin viimeisenä listalla mm sen takia, että niissä (ellei ole yhtiöitetty) on huomattavasti korkeampi varainsiirtovero. Asunto-osakeyhtiöissä veron määrä on 1.6% kun kiinteistöissä (norm. omakotitalot) määrä on 4% . Esimerkiksi 400 000e:n asunnossa tämä tarkoittaa euroissa 6400e vs 16000e, eli aikamoista eroa. Lisäksi toki myös se, että kaikki työt ja kulut tulevat itse maksettavaksi täysimääräisenä mietitytti.

Nyt kun asumista omassa talossa on vuoden verran takana on ajatuksemme hieman muuttuneet. Se että kaikki työt tarvitsee tehdä itse ei ole välttämättä huono asia, tässä nimittäin vastaat ainoastaan itsellesi näistä asioista. Jos ei huvita tehdä lumitöitä joka päivä niin sitten et tee – itse ehkä kärsit mutta kukaan (vaimon lisäksi) ei tule naputtamaan asiasta – toista on esim paritaloissa joissa on sovittu vuoroviikoin asioiden hoitaminen – tässä tavallaan sinulla on niinä kiirepäivinäkin pakko lunastaa velvollisuutesi oli aikaa tai ei.

Muutenkin kulujen maksaminen itse ei ole mörkö, tässähän maksetaan vaan siitä mitä itse kulutat, käytät, haluat korjata tai hajoitat. Jos vesilasku riepoo, et voi syyttää naapuria vaan olet ihan itse ne vedet käyttänyt, sama pätee sähköön tai jätehuoltoon. Oikeastaan ainoa mihin itse ei pääse vaikuttamaan on kiinteistövero, mutta tämä on niitä pakollisia pahoja.

Aitaprojektia kesältä 2011

Suurimpia huomioita asumistyylin eroissa esim kerrostaloon on ajan käyttö. Kerrostalossa kun tulit kotiin niin heitit repun nurkkaan, vedit ajokamppeet niskaan ja lähdit prätkällä ajamaan – nykyään mietitään että pitääkö ajaa nurmikkoa, tarvitseeko esim lämpöpumppujen suodattimia putsailla, hotalkoja hommata takkaan, kattoa pestä/huoltaa tai muuta vastaavaa, jka aiemmin hoiti talonmies. Suurimmaksi osaksi kaikki tämä homma näkyy prätkän mittarissa, johon kaudella 2011 on kertynyt ainoastaan 4000 km aikaisemman noin 15 000km sijaan.

Kaiken kaikkiaan paljon on jo tässä vaiheessa ehditty oppimaan ja oma rauha on kyllä aika mukava asia, kukaan ei mussuta jos haluat yöllä katsoa leffaa kotiteatterin nupit kaakossa tai jos sattumalta remontti venähtää hieman klo 21 myöhemmäksi. Myöskin kylmänä talvi-iltana on mukava heittäytyä takan eteen nauttimaan lämmöstä tai kesällä makoilla oman omenapuun katveessa.

Aiheet:Yleinen Avainsanat:
  1. Ei komnentteja
  1. Ei paluuviitteitä.

Bad Behavior has blocked 1231 access attempts in the last 7 days.