Google Latitude – Isoveli valvoo, kaverit kyttää vai hauskaa hupia?

Google on julkaissut taas mainion uuden palvelun, tälläkertaa puhelinteknologiaa ja/tai GPS:ää hyödyntävän ilmaisen Latituden. Ai mikä se on? Noh, lyhyesti sanottuna palvelussa puhelin lähettää silloin tällöin koordinaattinsa googlen palvelimelle ja itse valitsemasi kaverit voivat katsoa omista puhelimistaan tai tietokoneeltaan missä viipotat. Kätevää?

Palvelu ei tarvitse toimiakseen GPS-ominaisuudella varustettua puhelinta, mutta toki jos GPS löytyy niin tieto on tarkempaa. Omassa Nokia E90 Communicatorissani GPS toimii hyvin palvelun kanssa yhteen ja paikannus on tarkkaa. Puhelimissa jossa ei ole GPS-ominaisuutta järjestelmä käyttää GSM:n paikkatietoa, joka on tukiasematoiminteisena hieman summittaisempi, mutta silti yllättää monesti toiminnallaan.

Joitain päiviä palvelua käyttäneenä voin todeta että palvelu on hauska, mutta kannattaa toki miettiä kenelle kaikille tuon näkyvyyden antaa – mustasukkainen puoliso esim ei liene niitä ykkösvaihtoehtoja, muutenkaan en nyt tiedä onko ihan kaikille kavereille kiva kertoa missä menee. Palvelun vahvuutena on toki myös se että eri käyttäjille voidaan antaa erilaisia näkyvyysasetuksia – toinen näkee esim tarkasti missä olet ja toinen kaupungin tarkkuudella, ihan miten itse valitset.

Palvelun kanssa on suositeltavaa olla kiinteä datapaketti, koska vaikka its paikkatiedon lähetys (1 kt/kerta) ei kummoista laskua tuota, niin jos intoutuu katsomaan kavereiden sijainteja mobiilina kartalta alkaa dataa kulumaan ihan eri tavalla kun kartat ladataan netistä lennosta. Toki aina voit katsoa karttoja kotikoneelta ja pitää vaan puhelimen lähettämässä omaa dataasi, tuolloin maksujen ei luulisi yllättävän.

Jos ajatellaan yksinkertaisesti palvelun hyötykäyttöä voisi esimerkiksi hupi-käytön vastapainona ajatella turvallisuutta, itse esimerkiksi ajelen usein kesäisin yksin moottoripyörällä eikä kukaan tiedä missä olen, enkä osaa ennen lähtöä välttämättä edes kertoa minne menen. Tällöin tankkilaukkuun jätetty puhelin kertoo nettiin paikkatietoa esimerkiksi perheelle, jos minua ei ala kuulumaan kotiin, tietävät ainakin mistäpäin suunnilleen lähtevät etsimään. Vaikka puhelin olisi rikkoutunut niin silti netistä näkyisi viimeisin päivitystieto.

Vastapainona tuollaiselle ”vakavammalle” käytölle voidaan ajatella esim että voit baari-illan aikana katsella missä baareissa on kavereitasi ja mennä yllätysviisiitille, muutenkin palvelu tarjoaa kätevän ominaisuuden jossa voit käskeä navigoimaan jonkun kaverisi sen hetkiseen olinpaikkaan ja palvelu pistää kartalle tästä ohjeet.

Googlelta löytyy youtubesta palvelua mainostava englanninkielinen video, joka yksinkertaisesti avaa hieman Latituden toimintaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.