Etusivu > Yleinen > Kerrankin on pakko kompata

Kerrankin on pakko kompata

tammikuu 22nd, 2009 Jätä kommentti Katso kommentit

Harvoin tulee eteen pitkiä blogikirjoituksia, joista voi olla kirjaimelleen 100% samaa mieltä – nyt tuollainen tilastollinen oikku on kuitenkin löytynyt. Ketään ei varmaan yllätä että aiheena on tälläkin kertaa tuo uusi aselaki, josta olen jo paljon pulissutkin. Juttu löytyy :

http://www.halla-aho.com/scripta/holmlund_aselaki_turvallisuusvaje.html

Artikkelissa löytyy tietoa aina vanhan aselain perustoista nykyisiin ohjeisiin ja vielä uuden aselain valmistelusta tihkuneisiin tietoihin – kaikenkaikkiaan hyvä tietopaketti oli lukija sitten aselain tuntija tai siitä ensimmäistä kertaa mitään lukeva.

Koska asevastustajat tuntuvat inhoavan tilastoja niin laitetaan pari kohtaa tuolta suoraan tähän (lihavoinnit minun tekemiäni):

Vuosina 2000-2006 Suomessa surmattiin n. 120 henkilöä vuodessa. Henkirikoksista 16% tehtiin tuliaseilla ja 7% luvallisilla tuliaseilla. Jälkimmäisistä suurin osa oli ”pitkiä” aseita eli kivääreitä ja haulikoita. Suomessa on n. 650 000 aseluvan haltijaa. Heistä keskimäärin 7,7 oli vuosittain epäiltynä henkirikoksesta. Määrä vastaa 0,012 promillea luvanhaltijoista. Henkirikoksesta epäiltyjen osuus koko väestöstä oli kaksi kertaa suurempi, 0,024 promillea. Tilastojen valossa luvanhaltijat ovat siis lainkuuliaisempia kuin väestö keskimäärin, mikä selittynee yhtäältä sillä, että luvan saaminen edellyttää nuhteettomuutta, ja toisaalta sillä, että pelko lupien menetyksestä hillitsee tehokkaasti luvanhaltijaa syyllistymästä edes ylinopeusrikkomuksiin, väkivallasta puhumattakaan.

Luvallisella käsiaseella tapetaan vuosittain keskimäärin 2,5 ihmistä. (Jokelan ja Kauhajoen tapaukset eivät historiallisesti uniikkeina ole tilastollisesti merkittäviä.) Voidaan tietysti sanoa, että siinäkin on 2,5 ihmistä liikaa. Mihin yksityishenkilö sitä paitsi tarvitsee käsiasetta? Toisaalta samaan aikaan alkoholi tappaa vuosittain suoraan 3000 ihmistä ja on ainakin osatekijänä suurimmassa osassa väkivalta- ja henkirikoksista. Eikö niissä ole muutama liikaa? Mihin kukaan tarvitsee alkoholia?

Kokonaisuudessaan Halla-Ahon kirjoittama teksti sopisi kaikille päättäjille luettavaksi, mutta harmillisesti herran nimi lienee monelle maanjohdossa loikoilevalle kirosana – mikä toki on valitettavaa. Juttu itsessään kun on mainio ja suht puolueettomasti kirjoitettu perustaen aiheet faktoihin, ei tuntoihin.

Aiheet:Yleinen Avainsanat:, ,
  1. Ei komnentteja
  1. Ei paluuviitteitä.

Bad Behavior has blocked 570 access attempts in the last 7 days.